KPSS A Grubu Meslekleri Özellikleri Nelerdir?

KPSS A grubu meslekleri, KPSS A grubu kadroları, KPSS A memurlukları hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.

KPSS A Grubu Meslekleri Özellikleri Nelerdir?

KPSS A grubu meslekleri de aslında DMK’ya (devlet memurları kanunu) göre memur sayılırlar. Ancak diğer memurluk türlerinden bazı farklılıkları vardır. KPSS A grubu kadroları, kamuya birinci sınıf memur olarak girmek için açılan kadrolardır. Zor bir süreç sonunda ancak girilebilen A grubu kadroları bir çok yönden avantajları vardır.

KPSS A Kadrolarının Özellikleri

KPSS A grubu kadroları daha çok bürokrat yetiştirmek için açılan kadrolardır. Kamu kesimindeki kurumların gelecekte kendilerini emanet edecekleri kişileri yetiştirmek için açılan kadrolardır. Diğer memurluk türlerinden farklı rejime tabidirler. Üstün akademik bir bilgi ve temsil düzeyi aranır. KPSS A grubu kadrodan kamuya giriş yapıldığında geleceğin amiri statüsünün ilk adımı da atılmış olur. Bu kadrolar aynı zamanda daha çok sorumluluk gerektiren ve iş tatmini daha fazla olan kadrolardır. Maaş konusunda da memur kesimi arasında en fazla maaş alan kesimdir. Düz memurlardan, öğretmenlerden, polislerden daha yüksek maaş alınır. Tabi net maaş olarak fazladır. Ancak mesai, ek ders gibi uygulamalarla bu kesimdekilerin de maaşı gayet yüksek olur. Özlük hakları bakımından da ayrıcalıklı sayılacak kadrolardır. Çoğu 3600’e tabii mesleklerdir. Bu da kısaca emeklilikte maaş azalışının olmaması denilebilir. Fakat gelir uzman yardımcılığı, SGK denetmen yardımcılığı, il göç uzman yardımcılığı gibi kadrolar 2200’e tabiidir.

KPSS A Mesleklerinin Sorumlulukları ve Yükselme

KPSS A memurlukları genel olarak iş tatmini yüksektir. Sorumluluk gerektiren işler yaparlar. Daha çok denetim ve yönetim yetkisine sahiptirler. Bu nedenle üst düzey memurluklar olarak tanımlanırlar. Yükselme imkanları yüksektir. İlk olarak göreve yardımcı unvanıyla başlarlar ve 3 yılın sonunda sınava girip asıl unvan alınır. 10 ya 15 yıllık kurum içinde çalışma ile kurum bünyesinde üst yönetim pozisyonuna getirilirler. Kurumun yönetici adayları sayılırlar. Aynı zamanda başka kurumlara da yönetici olarak geçebilirler. Ayrıca kurum içinde yoğun bir eğitimden geçirilir. Başta dil yeterliliği olmak üzere kalifiye olmaları için eğitimlere ve kurslara gönderilirler. Gerektiğinde yurtdışına da dil eğitimi için gönderilirler. Kişinin  her yönüyle kalifiye olması sağlanır. 

İlginizi Çekebilir :  İstatistik Mezunları KPSS'de Nereleri Hangi Meslekleri Tercih Edebilir?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.