KPSS Atamalarında Güvenlik Soruşturması

KPSS Atamalarında Güvenlik Soruşturması Nedir? KPSS atamalarında arşiv araştırması nedir? Cevapları için tıklayınız.

KPSS Atamalarında Güvenlik Soruşturması

KPSS atamalarında güvenlik soruşturması 15 Temmuz kalkışması ile üzerinde daha çok durulmaya başlanan bir unsur haline getirilmiştir. KHK ile getirilen düzenlemeyle birlikte artık kişiler atamadan önce ayrıntılı bir güvenlik soruşturmasına ve arşiv araştırmasına tabi tutuluyor. Bu durumda özellikle PKK, FETÖ, DHKP-C, DAEŞ gibi terör örgütleri ile kişilerin bağlantılı olup olmadığına yönelik çalışmalar yapılır.

Güvenlik Soruşturması Nedir?

Güvenlik soruşturması devlet memurluğu kadrosuna ilk defa atanmaya hak kazanan kişilerin hali hazırda bir suç nedeniyle aranıp aranmadıkları, haklarında bir suç isnadına bağlı olarak bir mahkemenin devam olup olmadığı, haklarında verilen kesin bir hüküm olup olmadığı genel olarak soruşturulur. Aynı zamanda kişilerin bu hüküm ya da mahkemede suçlandıkları suçun devlet memurluğuna girmeye engel bir suç olup olmadığı konuları da araştırılır. Ayrıca ahlaki durum, yaşam tarzı gibi durumlar da soruşturulur. Böyle bir durum tespit edilirse atanmaya engel olup olmadığı yine atanmaya hak kazanılan kurum tarafından verilen kararla belirlenir. Emniyet yetkilileri soruşturmayı yapar ve sonucu kuruma bildirir. Emniyet atanmaya engel bir durum olup olmadığında belirleyici değildir.

Arşiv Araştırması Nedir?

Arşiv araştırması da kişilerin emniyet yetkilileri tarafından aranıp aranmadığı, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerindeki kayıtları ve adli sicil kaydı konularında araştırmalar yapılır. Aynı zamanda bu araştırma yerinde yapılabileceği gibi evrak üzerinde de yapılabilir. Bu daha çok kolluk kuvvetlerinin çalışma şekline bağlı olarak değişir.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasının Olumsuz Sonuçlanması

Yapılan güvenlik soruşturmasının olumsuz olması sonucunda kişinin kamuya ataması iptal edilir ya da atamadan önce yapılmışsa kişinin ataması iptal edilir. Atama iptal edilirse, kişiye güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğu ve bu nedenle atamasının iptal edildiği yazılı tebligat ile bildirilir. Kişi, tebliğ tarihinden sonra 60 gün içinde idari yargı mercilerine başvurarak dava açma hakkına sahiptir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ve verilen olumsuz kararın yerinde olmadığını düşündüğünüzde bunu yargı mercilerinde ileri sürebilirsiniz. Dava sonucunda lehinize bir karar çıkarsa idare, 30 gün içerisinde düzeltici bir işlem yapmak zorunda kalarak atamanızı tekrar gerçekleştirir.

İlginizi Çekebilir :  Merkezi Atamalar Kaldırılacak Mı?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.