Kalsiyum Tozu Nedir ?

Kalsiyum tozu ile endüstriyel alanlarda sıklıkla karşılaşırız. Bu karşılaşmanın dışında gıda takviyesi olarak da sindirim sistemi açısından kullanılan bir bileşiktir. Kalsiyum tozunun yaygın olarak bilinen ismi ise kalsiyum karbonattır. Halk arasında kireç taşı olarak da isimlendirilmektedir. Doğadaki kayaçlardan üretilmektedir. Kayalarda, argonit ve kalsit gibi minerallerde bulunmaktadır. Kalsiyum karbonat, diş macunu, kabartma tozu, hamur yapımı gibi çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Endüstriyel alanlarda sık karşılaştığımız bir madde olan kalsiyum tozu nedir ?  Kalsiyum tozu gıda takviyesi olarak nasıl kullanılmaktadır? Hemen açıklayalım.

 

Kalsiyum tozu, sindirim sitemi içerisinde antiasit özelliği ile kendini gösterir. Saflık, homojenlik ve beyazlık gibi farklı formlarda çok yönlü kullanım sağlar. Kalsiyum karbonat ya da kalsiyum sitrat takviyesi vücudumuza kalsiyum minerali sağlar. Yediğimiz yemeklerin ardından sindirim sıkıntılarında yardımcı bir bileşendir. Yaygın olarak çiğnenebilir tablet olarak üretilmektedir. Kalsiyum minerali günlük 800 miligram olarak alınması tavsiye edilmektedir. Kalsiyum karbonat meyve ve sebzelerde, et ürünleri içerisinde bulunmaz. Bununla birlikte kalsiyum tozu molekülünün bileşeni olan kalsiyum içeren besinler chia tohumu, kur incir, badem, ay çekirdeği, soya sütü olarak sayılabilecektir.

 

Kalsiyum Tozu Faydaları Nelerdir ?

Kalsiyum, insan vücudunda diş ve kemik oluşumunda önemli ve gerekli olan bir elementtir. Aynı zamanda insan vücudunda en fazla bulunan mineral de kalsiyumdur. Kalsiyum tozu takviyeleri de vücudumuza kalsiyum sağlar. Kalsiyum eksiklikleri insanlarda ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. İnsan sağlığı açısından kalsiyum tozu nedir ? Kısaca bu konuyu açıklayalım. Kalsiyum eksikliği vücutta kemik hastalıkları ile belirti gösterir. En önemli kalsiyum eksikliği belirtileri; kas ağrıları, kas krampları, kalp çarpıntıları, eklem ağrıları ve diş çürükleridir.

 

Kalsiyum içeren besinler, sindirim enzimleri aktivitelerine önemli katkılar sağlar. Hücre bölünmesi sürecinde görev alır. Kemik ve diş yapılarının korunmasında kilit rol oynar. Kalsiyum karbonat ya da kalsiyum tozu kullanımı konusunda yüksek doz riskinin böbrek taşı oluşumunu tetikleyebileceği konusu unutulmamalıdır. Kalsiyumun emilimi farklı faktörlere bağlı bulunduğundan takviye gıda olarak kalsiyum tozunun doğru formunu kullanmak fayda sağlayacaktır. Özellikle kalsiyum sitrat vücudumuzda kolay kullanılabilir formu olup mide asidi seviyesi ile ilgili olarak emilimi de farklılık göstermektedir. Takviye gıdaların içeriğinde; kemik tozu, mermer ve istiridye kabukları gibi kurşun içerme riskleri olan türlerinin tüketimine dikkat etmek gereklidir.

İlginizi Çekebilir :  Glukzamin Nedir?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.