KPSS Branş Sıralamaları – KPSS Nitelik Kodu İlişkisi

iktisatnitelikkodu

2016 B Grubu KPSS atamalarının ilki olan 2016/2 KPSS aralık atamasına dair kpss tercih işlemleri devam ediyor. 2150 adet memur kadrosu ile KPSS merkezi atamaları tarihindeki en düşük alımlardan biri olan 2016/2 KPSS atamasında, memur adaylarının büyük kısmının tercihlerini tamamladığını düşünüyoruz. Nitekim birçok memur adayının 30 adetlik tercih kotasını dahi dolduramadığı bir memur alımı ile karşı karşıyayız.

KPSS memur adaylarının, atanma ihtimallerini hesaplamak adına kullandıkları argümanların başında, KPSS branş sıralamaları gelmektedir. Fakat gerek yorumlardan gerekse diğer memur forum ve paylaşım sitelerinden takip edebildiğimiz kadarıyla, KPSS branş sıralamalarının kullanımında bazı eksiklikler yapıldığını gördük. Bizler de KPSS memur adaylarının daha doğru bir veri ile daha geçerli tahminler yapıp buna göre hareket etmesini sağlamak adına KPSS branş sıralamaları ve KPSS nitelik kodu arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışacağız.

Daha önceki yazılarımızda KPSS nitelik kodunun ne anlama geldiğini ifade etmiştik. KPSS nitelik kodları, ÖSYM tarafından birbiriyle ilgili ve benzer alandaki bölümlerin, belli bir kod altında toplanması sonucu oluşturulan kodlardır. KPSS branş sıralamaları ise bahse konu KPSS nitelik kodlarını oluşturan her bir bölüm/branş için açıklanan sıralamaları ifade eder. Örnek üzerinden konuyu daha pekiştirelim…

İktisat mezunu bir memur adayının KPSS branş sıralaması 2555 diyelim; bu rakam iktisat bölümü mezunu olarak KPSS’ye giren adaylar içindeki sıralamamızı gösterir. Yani iktisat mezunları arasındaki 2555’inci sıradayız. KPSS tercih işlemlerinde iktisat mezunlarının KPSS nitelik kodu 4421 olarak geçmektedir. ÖSYM tarafından yayınlanan lisans KPSS nitelik kodlarında 4421 kodu hangi bölümlerden/branşlardan oluşmuş bakalım şimdi;

Yukarıdaki tabloda görüleceği üzere 4421 KPSS nitelik kodu, İktisat bölümünün yanı sıra Ekonomi, İş İdaresi ve İktisat, İşletme-Ekonomi, İşletme-İktisat, Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümlerinden oluşmaktadır. Özetle İktisat mezunu olarak KPSS tercihlerindeki net sıralamamız; İktisat, Ekonomi, İş İdaresi ve İktisat, İşletme-Ekonomi, İşletme-İktisat, Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümleri arasındaki sıramızdır. Yani KPSS branş sıralamalarını incelerken yukarıdaki bölümlerin tamamını da inceleyip, 4421 KPSS nitelik kodu içerisindeki net sıramızı bulmalıyız.

İlginizi Çekebilir :  2020 YKS Geç Başvuru Tarihleri Ne Zaman?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.