KPSS Sınavında Atanma Usulleri

KPSS Sınavında Atanma Usulleri

KPSS sınavı tek sınav gibi görünse de aslında Kpss atanma yolları içerisinde çeşitli sınavları, alanları ve atama usullerini bulundurulan bir sistemdir. Aileniz ve çevredeki arkadaşlarınız sadece KPSS sınavında kaç puan aldığınızı size sorarlar ve bir tek puan türü üzerinden puan aldığınızı düşünürler. Ancak durum öyle değildir. KPSS sınavında 3 farklı atanma usulü vardır. Her atanma usulünde de ayrı puan türleri kullanılır. Şimdi bu atanma usullerine yakından bakalım.

KPSS Merkezi Atama Usulü

KPSS merkezi atama nedir? KPSS merkezi atama, açılan kadrolara sadece puan ile bir tercih sistemi üzerinden yapılan başvurular sonucunda sadece puanla yapılan atamalardır. Devlet Demir Yolları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Üniversiteler, Bakanlıklar ve diğer her türlü kamu kurum kuruluşlarının memur ihtiyacını karşılamak için bu kurumalar tarafından memur unvanı ya da diğer çeşitli unvanlar altında kadrolar açarlar. Adaylar genelde p3 puan türü ile bu kadrolara başvurur ve puanları yettiği takdirde atanmaya hak kazanırlar. Sadece çift yılların puanı geçerli sayılır. 2016, 2018, 2020 yıllarında yapılan ya da yapılacak olan KPSS sınavında alınan p3 puanı geçerlidir. Herhangi bir mülakat ya da başka sınav yoktur.

KPSS A Grubu Kadrolara Atama Usulü

Bu tip KPSS atanma usulü için ise KPSS sadece bir adımdır. Öncelikle KPSS sınavına girilip yeterli bir puan alındıktan sonra KPSS A grubu sınav ilanları takip edilerek kurumların açtığı bu sınavlara KPSS puanıyla başvurulur. Hatta Sayıştay ve Kaymakamlık sınavlarında KPSS şartı aranmaz. KPSS şartı genelde istenir ve baraj bir puan belirlenir. Genelde 70 puan, 75 puan, 80 puan ve bazen de 85 puan barajı konulur. Sınava başvurusundan sonra puanınız yeterse sınava girilir. Genelde yazılı test ya da klasik sınav yapılır. Doğrudan sözlü sınavla alım yapan kurumlar da vardır. Yazılı sınav geçildikten sonra mülakat dediğimiz sözlü sınavlara girilir. Bu sözlü sınavlar en önemli aşamadır. Torpil ya da referans söylentileri daima bu aşama için söylenir. Sözlü sınavda da başarılı olursanız, atanmaya hak kazanırsınız.

KPSS Öğretmenlik Atanma Usulü

Öğretmenlik mesleğini kadrolu bir memur olarak yapmak isterseniz yine KPSS sınavına girersiniz. KPSS öğretmen atamaları için p3 ve branş puan türü olan p10 kullanılır. Bu puan türlerinden öğretmenlik alım ilanına başvurur ve mülakata girersiniz. Mülakatta da başarılı olursanız, atanmaya hak kazanırsınız.

İlginizi Çekebilir :  2018 Yılında Kaç Sağlık Personeli Alınacak

2 yorum

  1. Hocam merhabalar. Üniversiteye yeni başladım.bölümüm maliye bilinçsiz tercih yaptığımı düşünüyorum maliyenin kpss b için atamaları nasıl? Atanma şansım var mı?

    • Merhaba Merve,
      Öncelikle bölümün ve okulun hayırlı olsun. Maliyenin KPSS B için atamaları beklentilerini karşılayabilir. Lütfen kişisel gelişimine önem göster. Atanma şansın tabiki olacak.
      Saygılarımla,
      KPSS HOCASI

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.